Jurečka ukázal, co taky hrozí. Zbořil a tajný vzkaz Fialově vládě

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
08.01.2024 4:44 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Zamotal se Marian Jurečka do svého vysvětlování? Politolog Zdeněk Zbořil vidí důvod, proč kvůli vánočnímu večírku ministr ještě neodstoupil. „Protože je to zkušený politický harcovník, pohrozil členům koalice, sice nepřímo, ale naléhavě, co by se mohlo stát, kdyby ho ti ostatní přestali mít rádi,“ sdělil Zbořil ParlamentnímListům.cz. Věnoval se také hrozbě zákazu AfD a vývoji v USA.

Jurečka ukázal, co taky hrozí. Zbořil a tajný vzkaz Fialově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Pane doktore, ministr Jurečka se zamotal do vysvětlování, jak to bylo s jeho vánočním večírkem v době střelby na Filozofické fakultě UK. Zvažuje i rezignaci. Je to celé jen trapné, nebo jde o vážnou politickou záležitost?

Dnes jsme všichni, vláda i občané, v situaci, že kdokoliv cokoliv řekne, může to být použito proti němu. Jako v těch amerických detektivkách, gangsterkách a vlastně všech amerických „příbězích ze života“. Ani bývalý prezident, a možná i prezident příští, nejsou a nebudou chráněni před rozhodnutím zlé vůle justičních a policejních orgánů, a proto dokonce musí i dnešní ministr vážit každého slova, aby nebylo použito proti němu. Na našem nedostatečně vykolíkovaném prostranství, na kterém se máme domlouvat, co to je právo a spravedlnost, to není jiné. Jen je to možná, ale to si nejsem jistý, jen trochu zlovolnější.

Pan ministr Jurečka se umí pohybovat v českém politickém příšeří a ví, že se může snadno dostat do spárů justice na dlouhá léta. Nejenom na léta, ale i desetiletí. A proto si připravuje pro všechny případy hloubkovou obranu, za kterou by se nemusely stydět ani všechny bojující strany na Ukrajině.

Anebo je to mnohem jednodušší víc, než si myslíme. Popularita KDÚ-ČSL je spíše žádná než prachmizerná a různé volby se blíží. Lidovci měli vždy svůj elektorát na obecní a komunální úrovni a vědí, že jim členství v pětikoalici velkou slávu nepřineslo. A proto je čas dát voličům najevo, že se nechtějí stát obětním beránkem nebo hromosvodem, který bude snímat všechny hříchy, které zavinili ti druzí. Ani ve vládní koalici se na věrnost a poctivost nehraje, a tak se panu Jurečkovi a jeho bratřím a sestrám mohlo zdát, že se blíží doba, kdy by bylo vhodné být připraveni vystoupit z vlaku řítícího se do nejisté budoucnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Miliontý Chlívek?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEisenherz , 08.01.2024 10:46:10
A co na to Milion Chvilek pro Demokracii? Ti spí jako Blaničtí Rytíři? Uhaslo to po defraudaci darovaných peněz jejich vyznavači? Takže to staré platí pořád: "Mouřenín posloužil, mouřenín může jít."

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

18:55 „Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

„V rámci celé EU oslabila fanatická linka, která byla schopna obětovat všechno – naši životní úroveň…